DUMS

DUMS – De Utrechtse Muziekschool

Opererend vanaf het Domplein in de binnenstad en vanaf de Cultuurcampus in Vleuterweide, manifesteert DUMS zich als muziekschool PLUS: een muziekschool niet alleen voor jonge kinderen en jong talent, maar ook voor jong en oud, met een maatschappelijke visie met een verbindende rol in het stedelijke muziekveld. Een muziekschool, kortom voor de 21ste eeuw.

De coöperatie DUMS werd in 2019 opgericht om ervoor te zorgen dat er na het faillissement van het UCK een muziekschool van formaat, en passend bij de stad, in Utrecht kon blijven voortbestaan. Dit doen we op een eigentijdse en eigenwijze manier, door een gezonde bedrijfsvoering centraal te stellen. Alle leerlijnen bij DUMS richten zich op het samen muziek maken: samen leren, samen spelen, samen presenteren. Muzikaal wordt er gedacht vanuit samenspel, organisatorisch vanuit cultureel ondernemerschap. DUMS laat daarmee met nieuw elan het hart van honderdvijftig jaar stedelijke muziekschool in Utrecht kloppen.

Vanuit deze missie en visie is DUMS – naast alle dagelijkse muzieklessen op zo’n 40 instrumenten – op basisscholen het project DUMS on the road begonnen, waarin alle klassen wekelijkse muziekles krijgen, in een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8. Voor iets oudere kinderen heeft DUMS in samenwerking met het Utrechts Conservatorium en diverse andere partners het talentontwikkelingsprogramma TraieCtum op poten gezet: hét extra programma voor aanstormend muzikaal talent vanuit de hele stad. Muziekscholen en – praktijken vanuit de hele stad leveren hiervoor hun beste tienertalenten, om begeleid en gecoacht door professionals iedere zaterdagmiddag stimulerende extra meters te maken – in samenspel. En tijdens de eerste twee coronalockdowns manifesteerde DUMS zich als een verbinder in de stad door dagelijks gratis online muzieklessen aan te bieden voor 70-plussers en alleenwonenden.

Vanuit open houding is DUMS bovendien een verbindende rol gaan spelen in het Utrechtse muzikale veld. Op inhoudelijk vlak wordt intensief samengewerkt met het onder meer U Jazz, het Utrechts Conservatorium en de Nederlandse Strijk Kwartet Academie, de NSKA. Laatstgenoemde is vanuit Amsterdam onlangs officieel verhuisd naar Domplein 4. Tijdens de festivalperiode fungeert DUMS Domplein bovendien als hoofdkantoor voor festivalstaf, productieteam en vrijwilligers van Festival Oude Muziek.

Op locatie Domplein 4 heeft DUMS daarnaast twee nieuwe ruimtes voor live-muziek in het leven geroepen: de moderne Torenzaal en de 150 jaar oude, monumentale Marnixzaal. Deze laatste heeft zich door zijn sublieme akoestiek in korte tijd vooral geliefd gemaakt op het gebied van barok-, koor- en kamermuziek, singer/songwriters en jazz. Er vinden repetities plaats van plaatselijke amateurkoren en jeugdorkesten, maar ook van het gerenommeerde namen als het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van Ton Koopman. En in het weekend openen de deuren, voor een brede muziekprogrammering van, voor en met de stad – inclusief festivals als Gaudeamus, Leading Voices en U? Festival (i.h.k.v. Le Guess Who?)   Daarmee is dit verborgen pareltje na 150 jaar eindelijk verworden tot concertzaal; de nieuwste van de stad.

www.dums.nl